Inchide

Concentrația de CO2 din atmosferă a ajuns la un nivel record .

Prima pagina Știai că.... Concentrația de CO2 din atmosferă a ajuns la un nivel record .

Concentrația de dioxid de carbon (co2) din atmosferă a ajuns la un nivel record în anul 2016. Această concentrație a atins pragul  de  50 % mai mare decât media ultimilor 10 ani .

Cercetătorii afirmă că nivelul de CO2 a ajuns la cea mai ridicată concentrație din ultimi 800.000 de ani , acest fapt se datorează unor activități antropie și a fenomenului meteorologic EL Nino .

 El Niño (Copilul Domnului) se produce in zona tropicală, sudică, a Oceanului Pacific, din cauza încălzirii la suprafață a apelor oceanului și a deplasării acestora dinspre partea vestică spre partea estică (spre vestul Americii de Sud), generând pe litoral secete, furtuni și inundații.

Organizația Meteorologică Mondială ( OMM )  din raportul publicat de aceștia reiese  că , concentrația de gaze are la bază masurători realizate în 51 de țari .

Din acest raport mai reiese si faptul că , concentrația de CO2 din aceste țari  a atins nivelul de 403,3 de părți per milion ( ppm) , față de anul precedent în care concentrația atingea pragul de 400 ppm.

Potrivit raportului, creşterea concentraţiei de CO2 în atmosferă este în ultimii 70 de ani de aproape o sută de ori mai mare decât era la finalul cele mai recente ere glaciare, care s-a încheiat în urma cu aproximativ 11,700 de ani.

„Este cea mai mare creştere înregistrată în cei 30 de ani de când avem această reţea”, a precizat  Dr. Oksana Tarasova, şefa programului de monitorizare atmosferică al OMM.

Concentrațile  de CO2 sunt ca  urmare a activităţilor antropice ce au scăzut în ultimii ani, potrivit raportului, însă Tarasova a explicat că ceea ce contează cu adevărat este cantitatea de CO2 în aer în condiţiile în care acest gaz rămâne prezent în atmosferă timp de mai multe secole.

„Din punct de vedere geologic, este ca şi cum am injecta o cantitate imensă de căldură”, a declarat Dr. Tarasova.

„Aceste schimbări nu vor dura zeci de mii de ani ca înainte, se vor produce rapid – nu cunoaştem sistemul în acestă stare, iar acest lucru este un pic îngrijorător”, a completat ea.

Potrivit experţilor, ultima dată când pe Pământ s-a înregistrat un nivel asemănător de CO2 a fost acum trei-cinci milioane de ani, în perioada de mijloc a erei Pliocene.La acel moment, temperatura globală medie era cu 2-3 grade Celsius mai ridicată decât cea actuală, iar nivelul mării era cu 10-20 de metri mai mare din cauza topirii gheţarilor din Groenlanda şi gheţarilor din vestul Antarcticii.

Un raport recent întocmit de către o agenţie guvernamentală din Statele Unite indică faptul că anul 2016 a fost cel mai călduros an din istorie şi al treilea an consecutiv în care se înregistrează temeperaturi record la nivel mondial. Anul 2016 a înregistrat cele mai ridicate temperaturi în cei 137 de ani de când se fac măsurători.

Raportul ”Starea Climei în 2016” a fost întocmit de către Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA, la acest raport au luat parte arpoximativ 500 de oameni de ştiinţă din peste 60 de ţări.

”Recordul de temperaturi de anul trecut a fost influenţat de o combinaţie a efectelor încălzirii globale şi a unui puternic efect ”El Niño” de la începutul anului. Indicatorii principali ai schimbărilor climatice au continuat să reflecte tendinţele încălzirii planetei”, se arată în raport.

Schimbare vine din noi .  Respecta-ți natura .

1 0 0 0 0 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *